ZEYTİNYAĞLILAR
ETLİ KABAK DOLMASI
MALZEME:1 Buçuk su bardağı orta yağlı dana kıyma, 2 su bardağı pirinç, 2 yemek kaşığı pilavlık bulgur, 2 adet iri soğan , yarım demet maydanoz, bir çay kaşığı yeni bahar, bir çay kaşığı kimyon, bir çay kaşığı karabiber,tuz,bir çay kaşığı kuru nane,2 yemek kaşığı domates salçası, bir yemek kaşığı biber salçası,bir adet domates,1 kilo küçük kabak,bir kaçadet biber
YAPILIŞI: Soğanları soyup, yıkayalım. Rondaya atalım. İçine domates ve maydanoz atalım. Rondadan geçirelim.Geniş bir kapta kıyma dahil tüm malzemeleri karıştıralım. Kabakların içini oyalım.Biberleri çekirdeklerini temizleyelim. İçlerini dolduralım. Tencereye alaım içine sıcak su
NEFİS VE HAFİF PORTAKALLI ENGİNAR
MALZEME:2 adet soyulmuş ve iri zar büyüklüğünde doğranmış enginar(çanak şeklinde limonlu suda bekletilmiş), yarım su bardağı küçük küpler halinde doğranmış havuç, yarım su bardağı bezelye, yarım su bardağı küçük küçük doğranmış patates,yarım su bardağı portakal suyu,3 yemek kaşığı sızma zeytinyağ, 6 adet arpacık soğan,tuz
YAPILIŞI: Soğanları soyup yıkayalım. Yayvan bir tencereye yağımızı ve soğanımızı alıp, 2-3 dakika kadar soteleyelim. Sonra küçük küçük doğradığımız havuç ve enginarı ilave edelim. 5-6 dakika daha karıştırarak kısık ateşte kavuralım. Sonra bezelye ve patatesleri ilave edelim.Üzerine tuz ve portakal suyunu ilave edip, kısık ateşte suyunu çekene dek kapağı kapalı vaziyette pişirelim.Suyunu çekince yarım su bardağı kadar sıcak su ilavesi yapalım. Enginar ve havuçlarımız yumuşamadı ise tekrar yarım su bardağı kadar sıcak su ilavesi yapalım.Pişince tencerenin kapağınıaçalım. Soğuk olarak servis yapalım.
BULGURLU SOSLU PAZI SARMA
MALZEME:2 demet pazı yaprağı,bir buçuk su bardağı pilavlık bulgur, bir adet iri kuru soğan, bir yemek kaşığı domates salça, bir tatlı kaşığı silme biber salça,bir çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı kuru nane, 3 yemek kaşığı zeytinyağ, tuz, kaynar su
SOS: 7 yemek kaşığı domates sosu( yada 2 adet iri domates rendesi, bir tatlı kaşığı silme biber salça, 2 diş sarımsak, bir yemek kaşığı zeytinyağ, bir su bardağı kaynar su ,tuz
YAPILIŞI: Önce yapıların saplarını keselim. Hem saplarını hemde yaprağını yıkayalım. Biraz tuz ektiğimiz kaynar suya yapraklarının yarısını batıralım. Yumuşayınca çıkartalım. Suyu döküp, tekrar kaynar su ilave edelim. Kalan yapraklarıda batıralım. Çıkartıp, bir kenara alalım. Kuru soğanımızı soyalım, yıkayıp, yemeklik doğrayalım. Tavaya 3 yemek kaşığı yağı ve soğanı alıp, şeffaflaşana dek kavuralım. İçine salçaları ilave edelim .'-3 dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişirelim. İçine bulguru, baharatları ve tuzu ilave edelim. Karıştıralım. Üzerine bir su bardağı kaynar suyu ilave edip, ağzı kapalı olarak ocaktan alıp, kabarmasını bekleyelim. Kabarınca pazı yapraklarını asma yaprağı gibi saralım.Tencerenin tabanına saplarını yerleştirelim. Üzerine sarmaları dizelim.
Sosu için domates rende domatesi,salça ve yağı tavaya alalım. İçine ince soyup,yıkadığımız ve incecik kıydığımız sarımsakları ilave edelim.Suyunu çekene dek pişirelim. İyice suyunu çekince 1 su bardağı kaynar suyu ilave edelim. Sos kaynayınca Sarmaların üzerine döküp, kısık ateşte suyunu çekene dek pişirelim.
PORTAKAL SULU PIRASA
MALZEME:1 adet orta boy havuç, 1 yemek kaşığı bulgur(iri), 4 su bardağı doğranmış pırasa,2 yemek kaşığı zeytinyağ, 1 su bardağı portakal suyu, 1 tatlı kaşığı biber salçası,1 tatlı kaşğı domates salçası, 1 adet orta boy kuru soğan, tuz, yarım su bardağı kaynar su
YAPILIŞI:Önce soğanı soyalım,yıkayalım. Yemeklik doğrayalım. Havucu yıkayalım, soyalım. Küçük küpler halinde doğrayalım. Soğan ve havuca zeytinyağı ilave edip, iyice kavuralım. Sonra salçaları ilave edelim.2-3 dakika daha kavuralım. İçine yıkayıp, doğradığımız pırasayı ilave edelim.1 yemek kaşığı iri bulguru, tuzu ve 1 su bardağı portakal suyunu ilave edelim. Kısık ateşte pişirelim. ben yarım su bardağı kaynar su ilave ettim. Suyunu çekene dek pişirelim.
KIRMIZI BİBERLİ KABAK YEMEĞİ
MALZEME:2 adet kabak,bir adet kırmızı biber,bir tatlı kaşığı biber salçası,bir tatlı kaşığı domates salçası,bir adet domates,3 diş sarımsak,br adet kuru soğan,2-3 yemek kaşığı zeytinyağ,tuz
YAPILIŞI:Kabaklarımızı yıkayıp ,küçük küçük doğrayalım.Soğanları soyup,yıkayalım.Yemeklik şekilde doğrayalım.Sarımsakları soyup, doğrayalım.Tencereye soğanları, zeytinyağı ve sarımsakları alalım. Kavuralım. Soğanlar şeffaflaşıncaya kavuralım. Domatesin kabularını suyp,küçük küçük doğrayalım.Domatesi ve salçaları alalım.Üzerine kabakları ,tuzu ve yıkayıp,doğradığımız kırmızı biberi ilave edelim.Kısık ateşte kabaklar suyunu çekene dek pişirelim.Sonra yarım su bardağı sıcak su ilave edelim.Yine kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Pişmezse tekrar sıcak su ilave edelim.Yoğurt ile ervis yapalım.
BULGURLU KABAK YEMEĞİ
MALZEME:2 adet kabak,bir adet kırmızı biber,bir adet yeşil biber,2 diş sarımsak,3 yemek kaşığı sızma zeytinyağ,bir buçuk yemek kaşığı iri pilavlık bulgur,bir adet domates, bir tatlı kaşığı biber salçası, bir tatlı kaşığı domates salçası,bir adet kuru soğan ,tuz,su
YAPILIŞI:Önce soğanı soyalım.Yıkayıp,yemeklik doğrayalım.Üzerine zeytinyağı koyup,ocağa alalım. Soğanlar kavrulurken,sarımsak,biberleri yıkayıp,doğrayalım.Domatesi yıkayalım ve kabuğunu soyup, küçük küçük doğrayalım.Kabakları yıkayalım,soyalım. kabağı dörde bölerek doğrayalım.Soğanımız kavrulunca önce sarımsak ve doğranmış biberleri atalım.1-2 dakika sonra domates ve salçaları ilave edelim. domates suyunu çekince içine kabakları ve tuzunu ilave edelim.Bulguru yıkayıp, koyalım.Tencerenin ağzını kapatıp,kısık ateşte kabaklar suyunu çekene dek pişirelim. suyunu çekince yarım su bardağı sıcak su ilave edelim. Tekrar ağzını kapatıp, kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Kabağınız pişmemiş ise yarım su bardağı daha sıcak su ilave edip pişirebilirsiniz. İster sarımsaklı ister sarımsaksız yoğurt ile servis yapalım.
SOSLU YAPRAK
SARMASI
MALZEME:1 buçuk su bardağı pirinç,60 adet taze yaprak(ya da
salamura),bir adet iri kuru soğan,bir çay bardağından biraz eksik(2/3
kadar)zeytinyağ,bir tatlı kaşığı biber salçası,bir buçuk tatlı kaşığı domates
salçası,bir çay kaşığı kimyon,2 çay kaşığı yeni bahar,yarım çay kaşığı
tarçın,1/4 demet maydanoz,tuz
Sos:3 yemek kaşığı rende domates,bir yemek
kaşığı zeytinyağ,bir yemek kaşığı limon suyu,bir yemek kaşığı domates
salça,yarım tatlı kaşığı biber salça,2 su bardağı su
YAPILIŞI:Önce kuru
soğanı yemeklik doğrayalım.Tavaya alıp, zeytin yağında biraz kavuralım. Üzerine
salçaları ilave edelim. Ayıklayıp, yıkadığımız pirinci tavaya alalım.Üzerine
bahara ve tuzunu katalım. 3-4 dakika kavuralım. Yıkayıp, ince doğradığımız
maydanozları ilave edip,ateşten alalım.Taze asma yapraklarını yıkayalım. Kaynar
suda biraz yumuşayana dek haşlayalım. Yaklaşık kaynadıktan sonra 5-6 dakika
kadar.Hazırladığımız içi koyup yaprakları saralım. Sos malzemelerini
karıştıralım. Suyunu ilave edip, sarmaların üzerine gezdirelim. Sarmanın pirinci
pişene dek pişirelim. Sıcak servis yapalım.
SARIMSAKLI
BULGURLU SEMİZOTU YEMEĞİ
MALZEME :2 Demet semizotu,bir adet orta boy
domates,iki diş sarımsak,2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağ,bir adet kuru
soğan,bir tatlı kaşığı domates salçası,bir tatlı kaşığı biber salçası,tuz,2
yemek kaşığı pilavlık bulgur
YAPILIŞI:Semizotlarını güzelce yıkayalım ve
doğrayalım. Tencereye yağı alalım. Soğanı ve sarımsağı soyup, yıkayalım.Her
ikisini de yemeklik doğrayalım ve tencereye aktaralım. Soğanlar biraz ölene dek
kavuralım. Üzerine kabuğunu soyup, doğradığımız domatesle birlikte salçaları
aktaralım. 2 dakika kadar karıştırarak kavuralım. Üzerine semizotunu ve
yıkadığımız bulguru ilave edelim.Tuzunu atıp,kısık ateşte semizotu suyunu salıp,
çekene dek pişirelim. Üzerine bir buçuk su bardağı sıcak su ekleyelim. Ağzı
kapalı olarak kısık ateşte pişirelim. Yoğurt birlikte servis
yapabilirsiniz.
KURUTULMUŞ BİBER VE LAHANA
SARMASI
MALZEME:2 buçuk bardak pirinç,1 yemek kaşığı biber salçası,2 yemek
kaşığı domates salçası,bir tatlı kaşığı kimyon,bir buçuk tatlı kaşığı yeni
bahar,3 adet orta boy kuru soğan,yarım demet maydanoz,10-12 adet dolmalık
kurutulmuş biber, bir adet küçük lahana,yarım su bardağı
zeytinyağ,tuz
YAPILIŞI:Lahanayı yapraklarına ayıralım. Tencereye alalım.Biraz
tuz ekip haşlayalım. Biberleri ayrı bir tencerede kaynayan suyun içerisine atıp,
5-6 dakika haşlayalım.
Soğanları soyalım.Yıkayalım. Yemeklik doğrayalım.
Büyük bir tavaya alalım.
Yağı ilave edip, soğanları kavuralım. Salçaları
ilave edelim. 3-4 dakika daha pişirelim. Ayıklayıp yıkadığımız pirinci ilave
edelim. Üzerine baharatları,tuzu ilave edelim.Karıştıralım. Ocaktan alalım.
Maydanozu yıkayıp, incecik doğrayalım.Tavaya ilave edelim.Karıştıralım.
Biberleri dolduralım. Lahanalar haşlanınca alalım. Teker teker alıp, saralım.
Karışık olarak tencereye yerleştirelim.Üzerini geçecek kadar su ilave edip,
kısık ateşte pişirelim.
BİBERLİ PİRİNÇLİ ISPANAK
YEMEĞİ
MALZEME:Bir adet kuru soğan,tuz,2 diş sarımsak,1 buçuk yemek kaşığı
zeytinyağ,bir adet kırmızı biber,yarım çay bardağı pirinç,8 su bardağı doğranmış
ıspanak,bir yemek kaşığı biber salçası,yarım yemek kaşığı domates
salçası
YAPILIŞI:Kuru soğanı soyup, yıkayalım.Yemeklik doğrayalım.Zeytinyağ
ve soğanı tencereye alalım.Sarımsağı küçük küçük doğrayalım.Biraz
kavuralım.Küçük küçük doğradığımız biberi ve salçaları katalım.3-4 dakika
pişirelim. Ispanakları ilave edelim.Pirinci ayıklayıp,yıkayalım.Tencereye ilave
edelim.Tuzu katalım.Kısık ateşte biraz susuz olarak pişirelim. Yarım su bardağı
sıcak su ilave edelim.Suyunu çekince bir su bardağı sıcak su ilave edelim.10
dakika kadar kısık ateşte pişirelim.Sıcak servis yapalım.
DİLME
FASULYE YEMEĞİ
MALZEME:Yarım kilo taze fasulye,bir adet kuru soğan,2 yemek
kaşığı zeytinyağ,bir adet domates, bir buçuk yemek kaşığı domates salçası,bir
tatlı kaşığı biber salçası
YAPILIŞI:Ben derin dondurucudan çıkartarak. Yaptım
içinde domatesi de vardı.Önce kuru soğanı yemeklik doğrayalım. Zeytinyağ ilave
edip kavuralım.Salçaları ilave edelim.2-3 dakika kavuralım.Domatesli fasulyeyi
katalım.Biraz kısık ateşte pişirelim.Yarım su bardağı su ilave edelim. Ben
fasulyeyi derin dondurucudan çıkardığımdan pişikti. Suyunu çekince yarım su
bardağı daha ilave edelim. 7-8 dakika daha pişirip, servis yapabiliriz.
ÜÇGEN LAHANA SARMASI
MALZEME:2
su bardağı pirinç,iki adet kuru soğan,bir çay bardağı zeytinyağ,yarımdemet
maydanoz,bir yemek kaşığı domates salçası, bir tatlı kaşığı biber salcası,bir
tatlı kaşığı kuru nane,bir tatlı kaşığı yenibahar,bir çay kaşığı
kimyon,lahana
YAPILIŞI :Lahanaların yapraklarını ayıralım.Sert yerlerinin
bıçakla keselim.Tencereye suyu koyalım. Tuz ilave edelim. Lahana yapraklarını
haşlayalım.
tavaya yağı alalım. Soğanları soyup, yıkayalım.Yemeklik
doğrayalım. Şeffaflaşana dek kavuralım. Salçaları ilave
edelim.Ayıklayıp,yıkadığımız pirinçiilave edelim. Baharat ve tuzu ilave
edelim.3-4 dakika pişirelim.Ateşten alalım. Maydanozları yıkayıp, incecik
doğrayalım.İç harcımıza katalım. Lahanaları üçgen üçgen saralım.Çocuklara yerken
değişik geliyor.
PORTAKAL SULU İLE PİŞEN ENFES
KEREVİZ
MALZEME:Bir adet kereviz kökü,bir adet orta boy havuç,bir adet
orta boy kuru soğan,2 yemek kaşığı zeytinyağ,bir adet kesme şeker,tuzyarım su
bardağı su
YAPILIŞI:Kerevizi soyalım, halka halka doğrayalım.Bir yemek kaşığı
limon suyunu gezdirelim. Üzerine halka doğranmış (ince olacak)soğanı koyalım. En
üste halka halka havucu bırakalım. Üzerine yarım portaklın suyunu ilave edelim.
2 yemek kaşığı zeytinyağ,kesme şeker,tuz,zeytinyağ ve yarım su bardağı suyu
ilave edelim.Ağzı kapalı kısık ateşte pişirelim.
HAVUÇLU ISPANAK
YEMEĞİ
MALZEME: Yarım kilo kadar ıspanak,bir adet kuru soğan,2 diş sarımsak,2
yemek kaşığı pirinç,2 yemek kaşığı zeytinyağ,bir tatlı kaşığı biber salçası,bir
tatlı kaşığı domates salçası,tuz,bir adet havuç
YAPILIŞI:Soğanı yemeklik
doğrayalım.Sarımsağı ve halka halka havucu ilave edelim.Yağı ilave edelim.Biraz
soteleyelim. Sonra salçaları ilave edip, 2-3 dakika daha pişirelim.Sonra
ıspanakları yıkayıp, doğrayalım.Pirinçle birlikte tencereye ilave edelim. Kısık
ateşte ağzı kapalı olarak pişirelim.Azar azar sıcak su ilave edelim. Havuçlar
pişince kapatalım. Sarımsaklı yoğurtla servis yapabiliriz.
KIRMIZI BİBERLİ MANTAR
SOTE
MALZEME:Bir adet kırmızıbiber,15 adet mantar,bir adet kuru soğan,2 yemek
zeytinyağ,bir tatlı kaşığı biber salçası,bir tatlı kaşığı domates
salçası,tuz,bir çay kaşığı köri,bir çay kaşığı kimyon,yarım çay kaşığı
karabiber
YAPILIŞI:Mantarları ince ince doğrayalım. Biraz tuz ekip,tencerede
ağzı kapalı olarak mantarlar suyunu verip, çekene kadar pişirelim. ayrı bir
yerde tavaya yağı alalım.İçine yemeklik biçimde doğradığımız soğanı bırakalım.
2-3 dakika sonra küp küp doğradığımız kırmızı biberleri ilave edelim. 3-4 dakika
daha pişirelim.Salçaları katalım. 2-3 dakika daha pişirelim.
Mantarları,baharatları ve tuzu ilave edelim.3-4 dakika daha pişirelim.Pilavla
servis yapalım.
LEZZETLİ SOSULU
KIYMALI LAHANA SARMA
MALZEME:Sarmalık lahana,2 adet kuru soğan,4 yemek kaşığı
orta yağlı kıyma,2 tatlı kaşığı domates salçası,bir tatlı kaşığı biber salçası,2
çay kaşığı yeni bahar,bir çay kaşığı kimyon,tuz,2 çay kaşığı kuru nane,2 su
bardağı pirinç,4 yemek kaşığı zeytinyağ,bir demet maydanoz
SOS:Bir adet rende
domates,bir çay kaşığı biber salçası,bir çay kaşığı domates salçası,bir çay
kaşığı kekik,bir yemek kaşığı zeytinyağ,yarım su bardağı su,limon
suyu
YAPILIŞI:Önce kuru soğanı yemeklik doğrayalım. Zeytinysğını ilsve
edip,soğanlar şeffaflaşana dek kavuralım.Sonra kıymayı ilave edelim. Kıyma
suyunu salıp, çekene kadar kavuralım. Salçaları ilave edelim. Pirinci
ayıklayıp,yıkayalım. Tavaya ilave edelim. Baharatları,tuzu ilave edip,3-4 dakika
daha pişirelim.En son ykanmış ve ince kıyılmış maydanozu ilave edelim.Ateşten
alalım.
Lahanayı parçalayalım.Bir tencereye bir tatlı kaşığı tuz atalım.
Kaynayınca lahanaları haşlanması için tencereye alalım.Haşlanan lahanaları
alalım. İçine kıymalı harç koyup, saralım.Lahanalar ve içindeki pirinçler
yumuşayana dek pişirelim.Tabağa alalım.
Sos: Rende domates,ince kıyılmış
sarımsağı bir yemek kaşığı yağda pişirelim. Sonra yarım su bardağı su,bir çay
kaşığı kekik ekip, biraz sulu kalacak şekilde pişirelim. Pişince bir iki yemek
kaşığı limon suyu ilaveedip, tabağa aldığımız lahanaların üzerine
gezdirelim.
KIRMIZI SULU
PIRASA
MALZEME:6 Su bardağı doğüranmış(yaklaşık olarak 600 gr kadar)pırasa,
bir adet havuç,küçük bir soğan,bir tatlı kaşığı biber salçası,2 tatlı kaşığı
domates salçası,bir tatlı kaşığı tuz,3 yemek kaşığı zeytinyağ,bir çay kaşığı
kırmızı toz biber
YAPILIŞI:Pırasaları yıkayalım. Derin bir kaba su
dolduralım.Pırasaları halka halka doğrayalım.Pırasaları suya bırakalım.Havucu
yıkayalım. Halka halka doğrayalım. Kru soğanı yemeklik doğrayalım. Tencereye
alalım. Yağı ekleyelim. Üzerine havuçları ve pıarsaları ilave edelim.Salça ve
biberi ilave edelim.Tuzu ilave edip,kısık ateşte su ilave etmeden pişirelim.
Pırasalar suyunu çekince yarım su bardağı sıcak su ilave edelim. Suyu çekince
bir su bardağı su ilave edelim. En son iki su bardağı sıcak su ilave
edelim.Havuçlar yumuşana dek pişirelim.
ZEYTİNYAĞLI
KABAK
MALZEME:5adet kabak,bir adet kuru soğan,3 diş sarımsak,bir tatlı kaşığı
biber salça,bir adet domates,2 tatlı kaşığı domates salçası,3 yemek kaşığı
zeytinyağ,bir çay kaşığı kırmızı toz biber
YAPILIŞI:Kabakları yıkayalım.
Soyalım. Halka halka doğrayalım.Bir tencereye yağı ilave edelim.Kuru
soğanıyemeklik doğrayalım, soyup küçük dilimlediğimiz sarımsakları tencereye
ilave edelim. Soğanları pembeleşene dek kavuralım. Domatesin kabuklarını
soyalım. Küçük küçük doğrayalım. Salçaları,toz biberi,domatesi tencereye ilave
edelim.3-4 dakika pişirelim.Üzerine kabakları ilave edelim.Tencerenin kapağını
kapatıp kısık ateşte bir süre pişirelim.Sonra yarım su bardağı sıcak su ilave
edelim. Kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Kabaklar pişmez ise tekrar su ilave
edelim. Suyu az bir yemek olacak.Hafif ve lezzetli bir yemek.Yoğurt ile servis
yapabilirsiniz.
KIYMALI,BEŞAMEL SOSLU
KABAK
MALZEME:5 Adet kabak,küçük bir kase kıyma,bir adet kuru soğan,bir
adet domates rende,bir adet yeşil biber,bir çay kaşığı köri,bir çay kaşığı
karabiber,tuz,bir diş sarımsak,bir yemek kaşığı sıvıyağ,rende kaşar
Beşamel
sos:2 yemek kaşığı un,bir yemek kaşığı tereyağ,bir yemek kaşığı zeytinyağ,bir su
bardağı süt
YAPILIŞI:Kabakları yıkayıp,soyalım. Ortasından keselim. İçini
oyalım.Tüm kabaklara aynı işlemi yapalım. Kaynar suya tuz atalım. Kabaklar
yumuşayana kadar pişirelim. Yağlanmış tepsiye alalım. Küçük bir tavaya yağı
alalım ve soğanı ve kıymayı birlikte kavuralım.Sonra sarımsağı,yeşil biber
incecik doğrayalım.İlave edelim.Domatesi rendeleyelim.İlave edelim. Baharatları
ve tuzu katalım.Ovaktan alalım.
Ayrı bir kaba yağları alalım. Tereyağ
eriyince unu katalım.Unun kokusu gidene kadar kısık ateşte kavuralım.Sonra
üzerine soğuk sütü katalım.Karıştırarak pişirelim. Koyulaşınca karabiber ve tuz
ilave edelim.Ocağın altını kapatalım.Kabakların içini kıymalı harç ile
dolduralım. Üzerine beşamel sos ve rende kaşar serpelim.
KOLAY KARIŞIK DOLMA
MALZEME: Bir
buçuk su bardağı pirinç,3 yemek kaşığı iri bulgur,iki adet kuru soğan,yarım
demet maydanoz,bir tatlı kaşığından biraz az yenibahar,bir tatlı kaşığından az
kuru nane,bir çay kaşığı kimyon,tuz,bir yemek kaşığı domates salçası,bir yemek
kaşığı biber salçası,bir adet kabukları soyulup,küçük küçük doğranmış domates,3
adet patlıcan,5-6 adet yeşil dolmalık biber,2-3 adet kırmızı biber,4-5 yemek
kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI:Pirinç ayıklanıp, yıkanır. Bulgur
ayıklanıp,yıkanır.Soğan yemeklik doğranır. Maydanoz yıkanıp,ince kıyılır.Tüm
malzemeler karıştırılır. Patlıcanlar yıkanır. Üçe bölünüp, içi oyulduktan sonra
tuzlu suda bekletilir. Biberler ve patlıcanlar doldurulur. Bir su bardağı su
eklenip, kısık ateşte pişirilir.Su yeterli gelmezse biraz daha ilave
edilir.
HAFİF PATLICAN MUSAKKA
MALZEME: 4-5
Adet patlıcan,tuz,3-4 diş sarımsak,bir adet iri domates,bir adet kırmızı
biber,2-3 adet ince yeşil biber,bir yemek kaşığı domates salçası,bir tatlı
kaşığı biber salçası,bir adet kuru soğan,bir kase orta yağlı kıyma,2-3yemek
kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI:Önce soğanı halka halka doğrayalım.Sıvı yağı
katalım. İçine doğranmış soğanı ve doğranmış sarımsakları katalım. Yağda
soğanlar pembeleşene dek kavuralım. Kıymayıo katalım. Kavuralım.Kırmızı ve yeşil
biberleri ilave edelim. Bir iki karıştıralım. Rende domates,salçaları katalım.
Üzerine soyup,halka halka doğrayıp, tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları
yemeğimize ilave edelim.Üzerine tuzunu katıp, kısık ateşte önce kendi suyunda
pişirelim. Sonra bir su bardağı sıcak su ilave edip, kısık ateşte pişirelim. Çok
hafif ve lezzetli, bir yemek.
KIYMALI KABAK DOLMASI
MALZEME:Bir kilo
kabak,2 su bardağı pirinç,2 adet iri kuru soğan,bir küçük kase orta yağlı
kıyma,bir adet rende domates,bir yemek kaşığı domates salçası,bir yemek kaşığı
biber salçası,bir tatlı kaşığı kırmızı biber, tuz,bir tatlı akşığı kimyon,bir
çay kaşığı karabiber,bir tatlı kaşığı yenibahar,4-5 yemek kaşığı
zeytinyağ
YAPILIŞI:Önce kuru soğanı yemeklik doğrayalım.yağda
kavuralım.Kıymayı ilave edip, pişirelim.Sonra salça,biber,domatesi ilave edelim.
Sonra ayıklanmış ve yıkanmış pirinci katalım.Tuz ve baharatları ilave edip, 4-5
dakika pişirelim. Kabakları oyalım. İçlerine tuz ve kirmızı biber
dökelim.Kabakların içini dolduralım.Üzerne domates parçası koyalım. Tencereye
bir -bir buçuk su bardağı su ilave edip,kaynayınca altını kısıp, kısık ateşte
pişirelim.
ZEYTİNYAĞLI BİBER
DOLMASI
MALZEME:2 Adet iri kuru soğan, iki su bardağı pirinç,2 yemek kaşığı
iri bulgur, 2 yemek kaşığı domates salçası,bir tatlı kaşığı toz biber,bir tatlı
kaşığı kimyon,bir tatlı kaşığı yenibahar, bir tatlı kaşığı kuru nane,bir tatlı
kaşığı tuz,4-5 yemek kaşığı sızma yağ,bir demet maydanoz,dolmalı küçük
biberlerden 20 adet
YAPILIŞI:Kuru soğanı yemeklik doğrayalım.Bir tavaya
yağla birlikte alalım.Pembeleşene dek kavuralım.Sonra salça ve toz kırmızı biber
2 dakika pişirelim. Üzerine yıkanmış pirinç ve bulguru katalım.Üzerine
baharatları ilave edip,2-3 dakika karıştırarak pişirelim.Ocağın altını kapatınca
incecik doğradığımız maydanozları katalım.Biberleri yıkayalım,ağızlarını
açalım.Dolma içinden koyalım.Her birinin üzerine bir dilim domates koyalım.2 su
bardağı su kayup kısık ateşte pirinçler pişene dek
pişirelim.
SARIMSAKLI VE BULGURLU
ISPANAK
MALZEME:300-400 GR yıkanmış doğranmış ıspanAk,1-2 diş sarımsak,bir
adet kuru soğan,bir adet kabuğu soyulmuş domates,bir yemek kaşığı biber
salçası,yarım tatlı kaşığı toz kırmızı biber,bir buçuk kaşık iri bulgur,2 yemek
kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI:Önce sarımsak ve soğanı yemeklik doğrayıp,
zeytinyağında kavuralım.Sonra küp küp doğradığımız domatesi,salçayı ve toz
biberi koyalım.bir iki dakika pişirelim.Sonra ıspanakları, tuzu ve yıkanmış
bulguru ilave edelim.Beş dakika kavuralım.Sonra bir su bardağı sıcak su ilave
edip,kısık ateşte suyunu çekene dek pişirelim.
HAFİF PATLICAN YEMEĞİ
MALZEME:3tatlı
kaşığı domates salçası,bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber,2 adet çarliston
biber,5-6 adet patlıcan,2-3 diş sarımsak,tuz,iki adet kuru soğan, 2-3 yemek
kaşığı zeytinyağ,2 adet kabuğu soyulmuş domates
YAPILIŞI:İstenirse tüm
malzemeler çiğden konularak pişirilir.Ya da Önce soğan ve sarımsak yağda
sotelenir. Domates,salça ve toz kırmızı biber katılır.2-3 dakika pişirilir.
Üzerine alacalı küçük küçük doğranmış ve tuzlu suda bekletilmiş patlıcanlar
ilave edilir.En son dilimlenmiş çarliston biber ilave edilir.Kısık ateşte kendi
suyuyla pişirilir. Suyunu çekince bir buçuk su bardağı su ilave edilir.
Patlıcanlar yumuşayana dek pişirilir.İstenirse taze fesleğenle servis
yapılır.
ZEYTİYAĞLI AYŞEKADIN FASULYE
YEMEĞİ
MALZEME:Yarım kilo Ayşekadın fasulyesi,bir adet yemeklik doğranmış
soğan,iki tatlı kaşığı domates salçası,bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber,3
yemek kaşığı zeytinyağ
YAPILIŞI:Fasulyeyi yıkayalım.Sonra ayıklayıp
,doğrayalım.Yağı ve soğanı tencereye alın.Pembeleşene dek kavuralım.Sonra 2
tatlı kaşığı domates salçası ve bir tatlı kaşığı biberi ilave edin.Bir iki
dakika kavurun.Fasulyeleri ilave edelim.Üzerine tuzu katalım.Kapağını
kapatalım.Kısık ateşte fasulyeler suyu verip,çekene dek pişirelim. Sonra yarım
su bardağı sıcak su ilave edelim.Tekrar kısık ateşte pişirmeye devam edelim.
Sonra 2 buçuk su bardağı su ilave edelim.Fasulyeler pişince kapatalım.Servise
hazırdır.
ZEYTİNYAĞLI TAZE YAPRAK
SARMASI
MALZEME:Taze yaprak,2 su bardağı pirinç,2 adet kuru soğan,yarım demet
maydanoz,yarım tatlı akşığı kuru nane,yarım tatlı kaşığı yenibahar, yarım tatlı
akşığı kimyon,tuz,bir buçuk yemek kaşığı domates salçası,bir tatlı kaşığı biner
salçası,4 -5yemek kaşığı zeytinyağ,üzeri için kabuğu soyulmuş limon
dilimleri
YAPILIŞI:Yaprakları tencereye alalım.Üzerine su ilave edelim.
Kaynadıktan sonra 5 dakika daha haşlayıp ateşten alalım.
Tavaya yemeklik
doğranmış soğanı ve yağı alalım.Pembeleşene dek kavuralım.Üzerine salçalrı
katıp,2-3 dakika pişirelim.Üzerine ayıklanmış ve yıkanmış pirinci katalım.Üzerne
baharatve tuzunu ilave edelim.3-4 dakika karıştırarak pişirelim.Ocağı kapatınca
yıkanmış ve ince kıyılmış maydanozu katalım.karıştıralım.Sonra bir asma
yaprağını alalım.kenarına içten koyalımve sigara böreği gibi saralım.Tencerenin
tabanına yaprakları serelim.sarmaları dizelim.Üzerine de yaprakla kapla.Ekşi
seviyorsanız üzerine limon dilimlerini dizin. Yeteri kadar su koyup,kaynadıktan
sonra kısık ateşte pişirin.
LAHANA SARMASI
MALZEME:Bir adet
sarmalık lahana,bir buçuk su bardak pirinç,2 yemek kaşığı pilavlık bulgur,iki
adet orta boy soğan,yarım tatlı kaşığı yenibahar,bir tatlı kaşığı kimyon,bir
tatlı kaşığı nane,bir tatlı kaşığı tuz,yarım demet maydanoz,4 yemek kaşığı
zeytinyağı,bir yemek kaşığı domates salçası,bir tatlı kaşığı biber salçası,bir
çay kaşığı toz kırmızı biber
YAPILIŞI:Lahanaları yapraklarını ayıklayalım.
Tenceye suyu koyalım.Bir tatlı kaşığı tuzu koyalım.Kaynayınca lahana
yapraklarını ilave edelim. Lahanalar yumuşayınca kapatıp,sudan çıkartalım.Bu
arada soğanları yemeklik doğrayalım. Zeytinyağında kavuralım.Sonra salçaları ve
kırmızı biberi katıp,kavuralım.Sonra yıkanmış pirinci ilave edelim.Tuzunu ve
baharatları katalım.2-3 dakika kavuralım. Sonra ocağı kapatalım. İnce
doğradığımız maydanozları katalım.Sonra saralım. Suyunu katıp,kısık ateşte
pişirelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder